lauantai 3. tammikuuta 2015

Jokainen vuosi on uusi mahdollisuus

Ei meinannut olla riemulla rajaa, kun kaivoin tämän blogisivustoni naftaliinista ja näin edelisen postausluonnoksen päivämäärän: 4.1.2014. Kappas, tänä vuonna oon päivää aiemmin liikkeellä, mut vanhat tutut muuvssit. Eli uusi vuosi, vanhat kujeet; liian vähän liikuntaa, turhan paljon painoa ja lupaus terveemmästä elämästä annettu, taas kerran.

Olen oppinut olemaan itselleni armollinen tässä vuosien saatossa, ja kiinnittänyt huomiota niihin kaikkiin positiivisiin muutoksiin, joita olen elämässäni kuitenkin tehnyt, vaikka tää ns. perusongelma on pysynyt samana vuodesta toiseen. Mietinkin näin vuoden vaihtuessa, että mitä on ne asiat, joissa koin onnistuneeni viime vuonna, ja jotka haluan tuoda mukanani tähän vuoteen. Terveysrintamalla sellaisia on mm. ruokavaliomuutokset. Vaikka tuon loppuvuoden vedinkin taas kuin syöttöporsas kitusiini kaiken, mikä eteen osui, niin syksymällä kokeilin Alejandro Jungerin Clean-ohjelmaa, ja voi sitä autuasta oloa, minkä se ravitsemus tuotti! Tänä vuonna haluan syödä enemmän sellaista ruokaa, joka tuottaa mulle hyvää oloa. Tähän samaan kategoriaan menee myös liha- ja maitotuotteiden vähentäminen. Se on prosessi, jota oon edellisvuosien aikana osin tietoisesti, osin tiedostamatta käynnistellyt paitsi terveydellisistä niin myös eettisistä syistä. Syön edelleen ajoittain todella paljon lihaa ja muulloinkin silti useita kertoja viikossa, joten miksikään kasvissyöjäksi en voi itseäni vielä kutsua, mutta suunta on kuitenkin sinne päin. Samoin oon alkanut painottamaan ruoan laatua enenevissä määrin luomuun. Muistan, kuinka noin kuusi vuotta sitten kävin ensimmäisiä kertoja tyttöystäväni kanssa ruokakaupassa, ja hän halusi ostaa luomulihaa. Olin silloin aivan shokissa luomun ja tavallisen lihan hintaerosta, mutta nykyään oon ymmärtänyt, että kun panostaa laatuun, voi määrästä vähän tinkiä.

Liikunnallisesti viime vuosi oli melko mitäänsanomaton, mutta aloitin syksyllä viikottaiset kehonhuoltotunnit, ja ne sai mut muistamaan miten hyvältä tuntuu venyttää kroppansa välillä siihen pituuteen, mihin se on oikeasti tarkoitettu. Sitä lisää tänäkin vuonna! Varsinkin, kun oon taas pitkästä aikaa löytänyt sen pituuden myös arkisessa olemisessani. Mun lauluopettajani on nimittäin varsinainen ryhtirouva, ja hänen piiskaamanaan opettelin vuonna 2014 seisomaan ja liikkumaan suorassa ja kehoani kannatellen. Ja täytyy sanoa, että on sitten kuinka pullukka tahansa, niin ryhdikäs asento saa ihmisen näyttämään hyvältä, kiloihin katsomatta. Laittaisin tähän demonstraatiokuvat itsestäni, mutta koska mulla ei satu sellaisia nyt tähän hätään olemaan, niin hakeudu vaikka itse jonkun kokovartalopeilin eteen tarkistaan asia. Kannattaa todellakin kokeilla, ja jos haluaa lukea asiasta lisää, niin esim. täällä on muutama painava sana!

Viime vuonna kävimme tyttöystäväni kanssa myös aivan ihanalla joogalomalla Espanjassa. Neljän päivän yin-jooga- ja reikiretriitti Pyreneiden vuoristossa hoiti niin sielua kuin kehoakin. Ja vaikka tänä vuonna ei ehkä sellaiseen ole mahdollisuutta, niin tavoitteenani on ottaa jooga taas edes ajoittain mukaan arkeen. Rakastan nimittäin sitä rauhan tunnetta, joka onnistuneen harjoituksen jälkeen on vallalla. Ja se, joka on koskaan joogaa harjoittanut, tietää, että toi "onnistumis"-sana tuossa edellisessä lauseessa aiheuttaa ne kaikki muut tunteet, joita itse asiassa saan kokea varmaan useammin kuin tuota rauhaa. Joogassahan kun ei ole tarkoitus suorittaa eikä kilpailla, ei edes itseään vastaan, vaan ainoastaan antautua harjoitukselle ja kuulostella sitä, mitä omassa itsessä kunakin hetkenä on meneillään. Itselleni se on kuitenkin monasti niin suuri haaste, että yritän tehdä kaikkea muuta paitsi tuota antautumista. Ja sen takia rauhan ja auvon sijaan mun mielen usein täyttää turhautuminen, raivo, mieliteot, ärsyyntyminen ja milloin nyt mikäkin. Ja juuri siksi mun oliskin ensiarvoisen tärkeää harjoittaa joogaa. Ei vain kehon, vaan ennen kaikkea mielen vuoksi.

Tässä oli nyt koottuna joitain niistä asioista, joita haluan ylläpitää ja vahvistaa tänä vuonna, seuraavassa postauksessa mietin ehkä mitä uutta aion tuoda elämääni. Hauskaa, että eksyit mukaan, tervetuloa uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti