sunnuntai 28. elokuuta 2016

Gluteenittomat lätyt (ja tarvittaessa maidottomatkin vielä)

Tänä viikonloppuna tahdottiin vähän herkutella plättysillä. En oo ikinä ennen tehnyt niitä gluteenittomina, mutta päätin kokeilla. Kirjoitin kuukleen "gluteenittomat lätyt" ja omapäinen hakukone muutti sen heti muotoon gluteenittomat letut, mutta kyllä ne on lättyjä meillä päin. Ilahduin, kun osumia tuli heti tukuttain. Turhauduin, kun viidennenkin ohjeen kohdalla luki "gluteenitonta jauhoseosta". No perkule, kai minä nyt sen tiedän, mutta kun sellaista ei satu olemaan, niin millä sen voi korvata? Lopuksi tajusin, että itte on taas kaikki tehtävä, menee syteen tai saveen.


Niinpä aloin rakentaan. Maidon korvasin Oatlyn kaurajuomalla, mutta hardcorelle gluteeninvälttelijälle se ei kylläkään sovi. Se kun ei ole puhtaasti gluteenitonta, vaan ainoastaan kategoriaan "erittäin alhainen gluteenipitoisuus". Lisätietoja Oatlyn sivuilta. gogreen sen sijaan lupaa kaurajuomansa olevan täysin gluteeniton, joten sitä voi käyttää. Tai sit voi yhtä hyvin käyttää muitakin epä-maitoja, jos lehmänmaito ei sovi. Itse kokeilisin ekana ehkä mantelimaitoa.


Jauhoiksi laitoin sitä mitä kaapista löytyi, eli riisijauhoja ja kaurahiutaleita (jotka kyllä pyöräytin eka kans jauhoksi), lopuksi lisäsin vielä vähän perunajauhoa, kun taikina meinas olla kovin laihaa. Oon opetellut käyttämään psylliumia, niin ropsautin sitäkin vähän sekaan, ja se tuntui ihan hyvältä idealta vielä jälkeenpäinkin. Annoin taikinan seistä aika pitkään, koska oli siinä kaikenlaista puuhaa ensin, mutta luulen, ettei tätä taikinaa tarvitse mitenkään erityisen pitkään turvotella. Perinteinen 20-30 minuuttia riittänee aivan hyvin.


Makua antamaan laitoin suolaa, intiaanisokeria ja aitoa vaniljajauhetta sekä voita. Juusto ja voihan on siis sellaisia maitotuotteita, joista en oo valmis (vielä) luopuun. Mutta jos maitoa ei voi tai halua käyttää, voi sen korvata esim. kookos- tai muulla öljyllä tai vaikka gheellä. Paistamiseen pätee sama juttu.

Mutta tässä nyt ohje kokonaisuudessaan:

Gluteenittomat lätyt (tarvittaessa ilman maitoa)

5 dl gluteenitonta kauramaitoa (tai tavallista maitoa, jos se ei oo ongelma)
2 munaa
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja (voi tehdä itse gluteenittomista kaurahiutaleista)
1 dl riisijauhoa
1/2 dl perunajauhoja
1 tl psylliumia
3/4 tl meri- tai ruususuolaa
1/2-1 tl aitoa vaniljaa
3 rkl intiaanisokeria
n. 50 g rasvaa (kookos- tai muuta kasviöljyä, gheetä tai voita, jos maitotuotteet käy)

Sekoita munat maitoon ja lisää kuivat aineet perässä koko ajan vispilällä sekoittaen, jotta taikinasta ei tule kokkareista. (Ja vaikka tulisikin, niin ei oo vaarallista, kunhan paakut ei oo valtavan suuria.) Lisää lopuksi rasva ja anna taikinan seistä puolisen tuntia ennen paistamista. Paista kookosöljyssä tai gheellä (tai voilla, jos se käy). Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti